Debatt: Bærekraftig tekstilproduksjon i Norge – er det mulig?

 

Tekstilindustrien er langt fra gjennomsiktig, og med produkter som må gjennom så mange prosesser, blir det vanskeligere og vanskeligere å vite hvor miljøvennlig tekstilen som du har på deg egentlig er.

Det første steget til å bli mer bærekraftig er å produsere lokalt, hvor både produsenten og forbrukeren kan få en bedre oversikt over produksjonsprosessene. Men hvor mulig er det å få dette til i vår alles kjære Norge? 

Vert
Tone Skårdal Tobiasson

Tone Skårdal Tobiasson is editor of nicefashion.org, freelance writer for EcoTextile News and responsible for dissemination around several wool projects. She hardly knits, loves cats and has written several books, most recently Knit with Norwegian Wool – which is a contradiction in itself.

Deltagerene
Ingun Grimstad Klepp

Ingun Grimstad Klepp is a research professor at the Consumer Institute SIFO at the College for Applied Sciences Oslo and Akershus. She is an anthropologist, who knits, sews, but does not count and tries to avoid knitting patterns. So as a seasoned author, publishing Knit with Norwegian wool, may have been a folly.

Synne Brustad
Vêr ble etablert i 2015 som et miljøfokusert pilotprosjekt innen helnorsk tekstildesign. Arkitekter og gründere Synne Brustad og Odin Lapholm har flere års erfaring innen design og konseptutvikling fra byggebransjen, og arbeider blant annet med bruk av avfallsprodukter i interiør, samt utvikling av bærekraftige mikroboliger.

Julia Flament-Wallin fra Søndra Flaskebekk
Randi og Julia står bak Søndre Flaskebekk. Deres bakgrunner er henholdsvis Tekstil-design fra San Fransisco, og UK og Human Computer Interaction fra Universitetet i Oslo og Silicon Valley. De produserer Open Source strikketøy, foreløpig i Italia. 
Randi og Julia mener man må ha en helhetlig tankegang rundt bærekraft; De ønsker å bygge broer mellom DIY og Fashion-miljøene med fokus på kvalitet, som en motvekt mot eiesyke designhus som heller saksøker enn å dele, hundre kolleksjoner i året og for å stagge Fast Fashion-industrien. Drømmen er å kunne produsere state of the art strikketøy i Norge, og gjerne med garn som som også er produsert her også.


Tid: Lørdag 15:00—16:00
Språk: Norsk
Pris: Kr. 100,- 

→ Kjøp billetter

Oslo Strikkefestival